Conducting salary research is essential when exploring careers. Use the information in this free lesson to start exploring salaries.

### Calculating your gross income

When you're hired for a job, you're usually told how much you'll be paid **per hour**, if you're an **hourly worker**, or how much you'll be paid **per year**, if you are a **salaried worker**. These amounts are called your **gross income**—they're the amount of money you'll earn before **income tax** is taken out. Here we'll show you how to calculate your gross income per pay period and per year.

To calculate your gross income, you'll need to do some **multiplication** and **division**. For a quick math refresher before you start, check out our Math tutorials.

#### Gross Income Per Pay Period (hourly work)

Let's say you know you make **$10 per hour** at your retail job. Every week is different, but you tend to work about **15 hours per week** on average. If we want to know how much money you earn per biweekly pay period, first we'll multiply the number of hours you work per week by your hourly pay.

**$10 × 15 = $150 gross weekly income**

Now we'll multiply your gross weekly income by 2 to find out how much money you make per pay period.

**$150 × 2 = $300 gross biweekly income**

#### Gross Annual Income (hourly work)

To find out how much money you make annually (per year), we can multiply your gross weekly income by **52**, the number of weeks in a year.

**$150 × 52 = $7,800 gross annual income**

#### Gross Income Per Pay Period (salaried work)

Let's say you make $26,000 per year. If you get paid biweekly, we can figure out how much you're paid per pay period by **dividing** your annual pay by 26, which is half the number of weeks per year.

**$26,000 ÷ 26 = $1,000 gross biweekly income**

If you're paid **semi-monthly**, or twice per month, we can figure out how much you make per pay period by **dividing** your annual pay by **24**, twice the number of months in the year.

**$26,000 ÷ 24 = $1,083.33 gross semi-monthly income**