Bruk av funksjoner for funksjonshemmede

Hva er tilgjengelighetsfunksjoner?

Tilgjengelighetsfunksjoner er utviklet for å gjøre det enklere for personer med nesatte funksjoner å bruke data-teknologi. For eksempel kan tekst-til-tale-funksjonen lese teksten høyt for personer med nedsatt syn, mens talegjenkjennings-funksjonen gjør at brukere med begrenset mobilitet kan styre datamaskinen ved hjelp av stemmen. I denne leksjonen vil vi introdusere deg for noen vanlige tilgjengelighetsfunksjoner. Vi vil også se på tekniske hjelpemidler du kan koble til datamaskinen for å få økt tilgjengelighet.

Vanlige tilgjengelighetsfunksjoner

Selv om noen tilgjengelighetsfunksjoner krever spesielle programvarenedlastinger, er mange innebygd i operativsystemet på datamaskinen eller mobilenheten. Her er bare noen få typer av tilgjengelighetsfunksjonene du kanskje allerede har på enheten din.

skjermbilde tilgjengelighets-meny

Bruk av tilgjengelighetsfunksjoner

De fleste datamaskiner og mobile enheter leveres med innebygde tilgjengelighetsfunksjoner selv om de vanligvis må slås på før du kan bruke dem. La oss ta en titt på hvordan du finner disse funksjonene.

Tilgjengelighetsstøtte i Web

De fleste nettlesere tilbyr også sine egne innebygde tilgjengelighetsfunksjoner. Du vil vanligvis finne disse alternativene i nettleserens innstillinger.

åpner Chrome innstillinger

Før du justerer disse innstillingene kan det være lurt å forsøke å zoome i stedet. Zooming er en enkel måte å gjøre websider enklere å lese og det fungerer på samme måte i de fleste nettlesere. Hvis du bruker en nettleser i Windows, kan du zoome inn eller ut ved å trykke Ctrl+ eller Ctrl- (hold nede Ctrl-tasten og trykk på + eller -). Hvis du bruker en Mac trykker du Kommando+ eller Kommando-.

For å gå tilbake til standard zoomnivå trykker du Ctrl+0 (hold nede Ctrl-tasten og trykk på null-tasten). Hvis du bruker en Mac trykker du på Kommando+0.

Tilgjengelighetsfunksjoner i spesifikk programvare

Det er mange flere tilgjengelighetsfunksjoner du kan bruke, avhengig av hvilken type datamaskin du har og programvaren du bruker. Ressursene nedenfor vil henvise deg til tilgjengelighetsfunksjoner for noen av de mest brukte programmene.

Teknologiske hjelpemidler

Som du allerede har sett kan programvaren gjøre mye for å gjøre datamaskiner mer tilgjengelig for funksjonshemmede brukere. Men noen tilgjengelighetsfunksjoner krever ekstra maskinvare eller hjelpemidler. De fleste hjelpe-teknologi-enheter er som tastatur og høyttalere. De er enheter som kan plugges inn i datamaskinen. Her er noen vanlige typer tekniske hjelpemidler som du kan treffe på.

Flere ressurser