Grunnleggende feilsøkingsteknikker

Feilsøking

Vet du hva du skal gjøre hvis skjermen blir svart? Hva om du ikke får avsluttet et program, eller ikke får lyd i høyttalerne? Da har du et problem med maskinen, men ikke få panikk! Det er mange grunnleggende feilsøkings-teknikker du kan bruke for å løse denne type problemer. I denne leksjonen skal vi vise deg noen enkle ting du kan prøve når du feilsøker, samt hvordan du kan løse vanlige problemer som kan oppstå.

Generelle tips å huske

Det er mange ulike ting som kan forårsake et problem med datamaskinen. Uansett hva som er årsaken til problemet vil feilsøking alltid være en prosess med prøving og feiling. I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke flere ulike tilnærminger før du finner en løsning mens andre problemer kan være lett å fikse. Vi anbefaler at du starter ved å bruke følgende tips.

Eliminasjonsmetoden

Hvis du har et problem med datamaskinen kan eliminasjonsmetoden hjelpe deg til å finne ut hva som er galt. Dette betyr at du vil lage en liste over ting som kan være årsaken til problemet og deretter teste dem ut en etter en for å eliminere dem. Når du har identifisert kilden til problemet vil det være lettere å finne en løsning.

Scenario:

La oss si at du prøver å skrive ut invitasjoner til en bursdagsfest, men skriveren vil ikke skrive ut. Du har noen tanker om hva som kan være årsaken og du går gjennom dem én etter én for å se om du kan eliminere noen mulige årsaker.

Først sjekker du skriveren for å se at den er slått på og koblet til overspenningsvern. Det er den, så det er ikke problemet. Deretter kontrollerer du, og sørger for, at skriverens blekkpatronen fortsatt har blekk og at det er papir i papirskuffen. Ting ser bra ut i begge tilfeller slik at du vet problemet ikke har noe å gjøre med blekk eller papir.

Nå vil du sjekke om skriveren og datamaskinen kommuniserer riktig. Hvis du nylig har lastet ned en oppdatering til operativsystemet kan det ha påvirket skriveren. Men du vet at det ikke har vært noen nye oppdateringer og skriveren jobbet i går, så du må se andre steder.

Du kontrollerer skriverens USB-ledning og finner ut at den ikke er plugget i. Du må ha koblet den fra ved et uhell da du koblet noe annet inn i datamaskinen tidligere. Når du plugger i USB-ledningen begynner skriveren å jobbe igjen. Det ser ut som skriver-problemet er løst!

Dette er bare ett eksempel på et problem du kan støte på når du bruker en datamaskin. I resten av denne leksjonen vil vi snakke om andre vanlige dataproblemer og noen måter å løse dem på.

Enkle løsninger på vanlige problemer

Som oftest kan problemene løses ved hjelp av enkle feilsøkings-teknikker, som å lukke og åpne programmet. Det er viktig å prøve disse enkle løsninger før du tyr til mer drastiske tiltak. Hvis problemet fremdeles ikke er løst kan du prøve andre feilsøkingsteknikker.

Problem: Av/på-knappen vil ikke starte datamaskinen

Problem: En applikasjon kjører sakte

Problem: Et program er frosset

Noen ganger kan et program henge eller fryse. Når det skjer vil du ikke være i stand til å lukke vinduet eller klikke på noen knapper i programmet.

Problem: Alle programmer på datamaskinen kjører sakte

Problem: Maskinen er frosset

Noen ganger kan datamaskinen henge slik at den ikke svarer på noe. Når dette skjer vil du ikke være i stand til å klikke noe sted på skjermen, åpne eller lukke programmer, eller få tilgang til nedstengnings alternativer.

Problem: Musen eller tastaturet har sluttet å virke

Problem: Lyden fungerer ikke

Problem: Skjermen er svart

Løse flere vanskelige problemer

Hvis du fortsatt ikke har funnet en løsning på problemet ditt må du kanskje spørre noen andre om hjelp. Som et enkelt sted å starte vil vi anbefale å søke på nettet. Det er mulig at andre brukere har hatt lignende problemer og løsninger på disse problemene er ofte lagt ut på nettet. Hvis du har en venn eller et familiemedlem som vet mye om datamaskiner kan de være i stand til å hjelpe deg.

google skjermbilde

Husk at de fleste dataproblemer har enkle løsninger selv om det kan ta litt tid å finne dem. For vanskelige problemer kan en mer drastisk løsning være nødvendig, som å formatere harddisken eller re-installere operativsystemet. Hvis du tror at dette er løsningen du trenger anbefaler vi at du kontakter en profesjonell først. Med mindre du er en datamaskin-ekspert er det mulig at du med å prøve disse løsningene kan gjøre situasjonen verre.