Knapper og porter på en datamaskin

Introduksjon

Ta en titt på framsida og baksida av datamaskinen og tell hvor mange knapper, porter og spor du ser. Se så på skjermen og tell hvor mange knapper og porter du finner der. Du fant sannsynligvis minst 10, kanskje mange flere.

Alle datamaskiner er forskjellige, så knappene, portene og kontaktene kan være forskjellige fra maskin til maskin, men noen av dem kan du likevel forvente å finne på de fleste stasjonære datamaskiner. Å lære hvordan disse portene brukes, vil hjelpe deg når du trenger å koble noe til datamaskinen, som for eksempel en ny skriver, et nytt tastatur eller ei ny mus.

Se videoen under for å lære om knapper, porter og spor på stasjonære datamaskiner.

Framsida av datamaskinen

Klikk på knappene i den interaktive illustrasjonen under for å gjøre deg kjent med framsida av datamaskinen.

redigere hotspots redigere hotspots /content/570ea870e0a910146005e5cd_04_13_2016/desktop_front_of_case_bg.jpg

Baksida av en stasjonær datamaskin

Baksida av en datamaskin har porter for tilkobling av ulike typer enheter. Plasseringen vil variere fra maskin til maskin, og noen produsenter har egne spesielt tilpassede kontakter for bestemte enheter. Noen porter kan være fargekodet for å hjelpe deg til å avgjøre hvilken port som skal brukes til en bestemt enhet.

Klikk på knappene i den interaktive illustrasjonen under for å bli kjent med baksida av en datamaskin.

redigere hotspots redigere hotspots redigere hotspots edit hotspots

Andre typer porter

Det finnes mange andre typer porter, slik som FireWire, Thunderbolt og HDMI. Hvis datamaskinen har porter du ikke kjenner igjen, bør du lese brukermanualen for mer informasjon.

Nå kan du prøve! Øv på å koble til kablene med det interaktive spillet under.

Eksterne enheter du kan bruke sammen med datamaskinen

Et grunnleggende datamaskinoppsett består vanligvis av kabinett, skjerm, tastatur og mus, men du kan koble til mange forskjellige typer enheter via de ekstra portene på datamaskinen din. Disse enhetene kalles periferienheter. La oss ta en titt på noen av de vanligste.

en Canon-skriver