Om applikasjoner

Hva er en applikasjon?

Du har kanskje hørt folk snakker om å bruke dataprogrammer, applikasjoner eller apper. Men hva betyr det? For å si det enkelt omtales dataprogrammer for stasjonære eller bærbare datamaskiner som applikasjoner eller rett og slett dataprogrammer, mens programmer for mobile enheter kalles mobil-apper eller bare apper.

Når du starter en applikasjon kjører den inne i operativsystemet helt til du avslutter den. Mesteparten av tiden vil du ha mer enn en én applikasjon åpen samtidig. Dette kalles multi-tasking.

Se videoen nedenfor for å lære mer om applikasjoner.

Det er vanlig å kalle enkle applikasjoner. som rimelig eller gratis kan lastes ned fra nettet, for app-er. Mange app-er er tilgjengelige for både datamaskiner og mobile enheter, ja, til og med for enkelte TV-er.

Dataprogrammer for stasjonære og bærbare datamaskiner

Det finnes utallige dataprogrammer for stasjonære og bærbare datamaskiner, og de faller inn under flere kategorier. Noen er mer fullverdige programmer (som Microsoft Word), mens andre bare kan gjøre én eller to ting (som klokke- eller kalender-apper). Under ser du noen få eksempler på programtyper du kanskje bruker.

Mobil-apper

Stasjonære og bærbare datamaskiner er ikke de eneste enhetene som kan kjøre applikasjoner. Du kan også laste ned apper for mobile enheter som smarttelefoner og nettbrett. Her er noen eksempler på mobil-apper.

GCFLearnFree.org tilbyr en rekke mobil-apper. Du kan gå til vår Mobil-apper-side for å laste dem ned gratis.

Installasjon av nye applikasjoner

Alle datamaskiner og mobile enheter leveres med noen forhåndsinstallerte applikasjoner, for eksempel nettleser og mediespiller. Du kan imidlertid også anskaffe og installere nye applikasjoner for å legge til mer funksjonalitet. Du kan gå gjennom leksjonene Installere programvare på din Windows-PC, Installere programvare på din Mac, og gratis programvare for å lære mer.