Angre dine feil

Angre dine feil

Har du noen gang gjort en stor feil mens du arbeider på datamaskinen, og ønsket at det hadde ikke skjedd? Ikke la det bekymre deg - det finnes en funksjon som kan hjelpe.

De fleste applikasjoner har en Angre-kommando som går tilbake til den siste endringen du gjorde. Hvis den siste endringen var å legge til eller lime inn tekst i et dokument, vil Angre slette teksten. Hvis siste endringen var å slette noe, vil Angre gjenopprette det. Dette kan komme godt med når du ved et uhell overskriver en stor del av et dokument, og bare det å vite om denne funksjonen kan være en stor lettelse.

Angre-funksjonen finnes vanligvis i Rediger-menyen.

Angre på Rediger-menyen

Mange applikasjoner har en Angre-knapp på verktøylinjen som vanligvis ser ut som en buet pil som peker mot venstre, slik som denne i Google Docs.

Angre-knapp

Ctrl+Z (eller Command+Z på en Mac) er en vanlig tastatursnarvei for Angre.

Applikasjoner med Angre-funksjon holder vanligvis orden på en hel serie av dine siste endringer og ikke bare den aller siste. For eksempel, hvis du limer inn et bilde i et dokument og skriver inn en bildetekst under det, vil du ved å benytte Angre en gang, fjerne bildeteksten du skrev. Hvis du bruker Angre én gang vil bildet du limte inn fjernes. Husk at applikasjonene bare holder oversikt over endringer så lenge applikasjonen er åpen. Hvis du lukker filen og åpne den igjen, vil du ikke være i stand til å angre tidligere endringer.

Mange applikasjoner har også en "Gjør om"-funksjon, som vil angre det du angret sist. Hvis du bruker Angre-funksjonen, men så skjønner at du ikke burde gjort det, vil "Gjør om" gjenopprette din siste endring.

Mange typer applikasjoner har en Angre-funksjon, blant annet tekstbehandling, bilderedigeringsprogrammer, epostklienter, og enkelte fil-behandlings-programmer. Det er en nesten universell funksjon i dataprogrammer. Når du blir vant til hvordan Angre fungerer, trenger du ikke lenger å bekymre deg for å miste det du har gjort om du skulle gjøre enkle feil.