Gratis programvare

Gratis programvare

En smarttelefon omgitt av appikoner

Det finnes gratis-applikasjoner tilgjengelig for nesten alle formål du kan forestille deg. Hvis du leter etter en gratis-applikasjon for en bestemt oppgave, eller ønsker å finne et gratis alternativ til en dyr, kommersiell applikasjon, finnes det sannsynligvis noe å på Internett. Ofte er den største utfordringen å finne de sikreste og mest pålitelige gratis-applikasjonene blant tusenvis av applikasjoner.

Den beste måten å finne gratis programvare til Windows på, er som oftest å et Internett-søk . På Android og iOS-enheter, kan en finne gratis programvare ved å søke etter apper som er oppført som gratis i Play Store eller App Store. For Mac OS, er både App Store og Internett-søk effektive metoder for å finne gratis programvare.

Når det ikke kreves betaling for å bruke programvare, kalles det gjerne gratis-programmer eller freeware.

Trygt søk etter gratis programvare

Når du søker etter gratis programvare, er det viktig å skille god programvare fra dårlig eller skadelig programvare. Disse trinnene vil hjelpe deg med å finne et program som er trygt, pålitelig, og som utfører de funksjonene du trenger.

Villedende annonser på nedlastingsside


I bildet ovenfor er det nedlastingsknappen nederst til venstre som er den virkelige nedlastingslenken. De to andre er villedende annonser.

Husk at disse sikkerhetstipsene er god praksis enten du laster ned gratis programvare eller programvare du betaler for. Det er ingenting som hindrer en distributør fra å legge malware ved en applikasjon selv om du må betale for å laste ned applikasjonen. Det finnes massevis av kommersiell programvare som enten er ustabile eller ineffektive. Vær alltid på vakt mot denne utbredte, samvittighetsløse praksisen, slik at du unngår dem og velger den beste programvaren for dine behov.

Eksempler på gratis programvare

En av de største fordelene med gratis programvare er at du kan søke på dine spesifikke behov for å finne den applikasjonen som er riktig for deg. Men noen ganger kan det også være nyttig å se hvilke applikasjoner andre bruker. Her er en liste over noen av våre favoritter av gratis programvare for alminnelige oppgaver.

Sikkerhet og systemoptimalisering

Produktivitet

Media

Hvorfor er noe programvare gratis?

Det er ulike grunner til at en utvikler ikke vil ta betalt for programvaren. I de fleste tilfeller tjener utviklerne penger på andre måter. Her er noen av de vanligste måtene gratis programvare generer inntekter på.

Det er heller ikke alle programvareutviklere som tjener penger på programvaren de utvikler. De kan ha full jobb og utvikler programvare som en hobbyaktivitet. De kan jobbe under en lisens som forbyr utvikleren å tjene penger på programvaren, eller de bare ønsker å bidra til gratis-programvare-miljøer på internett.

Noe programvare er fritt tilgjengelig fordi utviklerne holder seg til visse sosiale og etiske retningslinjer. Denne programvaren kalles "software libre", eller bare fri programvare. I dette tilfellet brukes definisjonen av fri som i frihet, og ikke gratis. Du kan lese mer om denne typen av fri programvare hos Mozilla Foundation eller Free Software Foundation .

Støtte gratis programvareutviklere

Hvis du, etter å ha brukt fri programvare en stund er fornøyd med applikasjonene du bruker, kan du vurdere å støtte utviklerne. Besøk deres nettsider, og se etter måter du kan hjelpe dem på. Der kan de ha koblinger som lar deg gi penger, melde interesse for å bidra med dine talenter inn i deres prosjekter, eller rose deres programvare på sosiale medier. Men husk, din støtte er et valg, ikke en plikt. Samfunn for fri programvare vokser videre gjennom individuelle bidrag og gjensidig støtte.