Feilsøking når noe ikke fungerer

Introduksjon

Vet du hva du skal gjøre hvis skjermen blir svart? Eller, hva om du ikke får avsluttet et program eller du ikke får lyd i høyttalerne? Ikke få panikk om det oppstår et problem med datamaskinen! Det finnes mange grunnleggende feilsøkings-teknikker du kan bruke for å løse denne typen problemer. I denne leksjonen skal vi vise deg noen enkle ting du kan prøve når du feilsøker, samt hvordan du kan løse vanlige problemer som kan oppstå.

Grunnleggende feilsøkings-teknikker

Det er mange ulike ting som kan forårsake problemer med datamaskinen. Uavhengig av hva som er årsaken til problemet, vil feilsøking alltid være en prosess med prøving og feiling. I noen tilfeller kan det være nødvendig med flere ulike tilnærminger før du finner en løsning; andre problemer kan være lett å fikse. Vi anbefaler at du starter ved å bruke følgende tips:

Feilsøke spesifikke problemer

Nå som du kjenner noen feilsøkings-teknikker skal vi se på mulige løsninger for noen av de mest vanlige problemer som kan oppstå.

Problem: En applikasjon er treg

Problem: En applikasjon er frosset

Noen ganger kan en applikasjon henge eller fryse. Når det skjer vil du ikke være i stand til verken å lukke vinduet eller klikke på noen knapper i applikasjonen.

Problem: Maskinen er frosset

Noen ganger kan datamaskinen henge slik at den ikke svarer på noe. Når dette skjer vil du ikke kunne klikke noe sted på skjermen, åpne eller lukke applikasjoner, eller få fram alternativer for å avslutte og slå av datamaskinen.

Problem: Mus/tastatur virker ikke lenger

Problem: Skjermen er svart

Problem: Jeg får ikke lyd på datamaskinen