Hvordan unngå malware

Hvordan unngå malware

Malware er en av de vanligste truslene mot datamaskinen når du er på nettet, men er egentlig enkelt å unngå. Ved å legge deg til trygge og smarte nettvaner kan du beskytte deg mot malware og andre trusler, som virus. Det mest grunnleggende for å surfe trygt på nettet er å sikre datamaskinen, og at du lærer hvordan du avslører og unngår å klikke på mistenkelige koblinger.

Sikre datamaskinen

En kritisk ting med sikre surfevaner er å minimere datamaskinens sårbarhet for malware. Du kan beskytte datamaskinen ved å kjøre antivirus og antimalware programvare som Bitdefender , Norton eller Kaspersky . Slike programmer kan både forhindre at malware blir installert, og de kan fjerne malware om det skulle komme inn i datamaskinen. Selv om du ikke ser tegn på malware på datamaskinen, kan det å kjøre jevnlige skanninger fange opp malware som måtte ha sneket seg inn uten å bli oppdaget.

Malware utnytter ofte sikkerhetshull i Windows og annen programvare. Å holde OS, nettleser og andre programmer oppdatert er derfor et viktig skritt i å beskytte datamaskinen din. Sikkerhets-justeringene i disse oppdateringene gjør datamaskinen din immun mot mange trusler.

Windows-oppdatering

Les mer i vår leksjon om hvordan du oppdaterer programvaren.

Sikkerhetskopiere filene dine

Det finnes malware som sletter eller ødelegger data på harddiskene. Det er mye enklere og billigere å forberede seg på muligheten for tap av data enn å forsøke å gjenopprette data etter et malwareangrep. De to vanligste måtene å gjøre dette på er enten å kopiere data til en ekstern harddisk eller bruke en online backup-tjeneste.

Les mer i vår leksjon på Sikkerhetskopiering av filer .

Hold deg unna mistenkelige koblinger

Det meste av malware ber deg om å klikke på noe for å laste det ned og installere. Disse koblingene gir seg ofte ut for å være noe de ikke er. Hvis du vet hvordan mistenkelige koblinger kan se ut, kan du unngå dem. Her er noen eksempler på villedende linker som skjuler nedlasting av malware.

Hvordan identifisere mistenkelige websider

Hvis du er usikker på om en nettside eller nedlasting er trygg, bør du lukke den og undersøke litt før du går tilbake til siden igjen. Det er alltid en god idé å være forsiktig når du surfer på ukjente nettsteder.